Τα Παράδοξα των καιρών

Ιστότοπος Εναλλακτικής Ενημέρωσης

Το ρομποτικό σκάφος Beresheet, τα βραδύπορα και η συντριβή στη Σελήνη

Φεγγάρι

Όταν επιστρέψουν κάποτε αστροναύτες στην Σελήνη υπάρχει πιθανότητα να βρουν ζωή εκεί η οποία όμως θα έχει μεταφερθεί εκεί από την Γη εξαιτίας μιας σύγκρουσης του γεγονότος ότι το ιδιωτικό ισραηλινό ρομποτικό σκάφος Beresheet (Γένεση) που συνετρίβη φέτος τον Απρίλιο στην Σελήνη.

Το σκάφος μετέφερε μετέφερε μεταξύ άλλων, μια αποικία από τα ποιο σκληροτράχηλα ζωάκια του πλανήτη μας, τα μικροσκοπικά βραδύπορα. Είναι πολύ πιθανό ότι χιλιάδες τέτοιοι έχουν ήδη διασκορπιστεί στην Σελήνη.

Πρόκειται επί της ουσίας για ένα πείραμα Γεωμηχανικής (Terraforming) αφού έμβιοι οργανισμοί που επιβιώνουν σε έναν αφιλόξενο πλανήτη μπορούν στο μέλλον (υπό προϋποθέσεις) να μεταλλάξουν τον πλανήτη σε «βιώσιμο» τουλάχιστον για οργανισμούς που έχουν ως βάση τους την βιοχημεία του Άνθρακα.

Η βιοχημεία πάνω στην οποία στηρίζεται ένας οργανισμός έχει μεγάλη σημασία. Πολλοί αστροβιολόγοι θεωρούν ότι αν υπάρχει εξωγήινη ζωή αυτή θα μπορούσε να βασίζεται σε εντελώς διαφορετική βιοχημεία από την δική μας.

Το αμερικάνικο Ίδρυμα Arch Mission που έχει ως στόχο να δημιουργήσει <<backup>> για την απειλούμενη στην Γη ζωή και το οποίο είχε φροντίσει τα βραδύπορα να συμπεριληφθούν στο Beresheet (μαζί με δείγματα ανθρώπινου DNA) , ανακοίνωσε ότι πιθανός να είναι τα μόνα που επιβίωσαν από την καταστροφική πρόσκρουση του σκάφους στην επιφάνεια της Σελήνης.

Τα οκτάποδα βραδύπορα (γνωστά και ως «αρκούδες του νερού»), που έχουν μήκος από 0,05 έως 1,2 χιλιοστά, ανακαλύφθηκαν τον 18ο αιώνα και έκτοτε έχουν βρεθεί σχεδόν παντού στη Γη, από τις κορυφές των βουνών και τις ερήμους μέχρι μέσα σε λίμνες της Ανταρκτικής. Έχουν εντυπωσιάσει τους επιστήμονες με την αντοχή τους στις πιο ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας (από μείον 200 έως 150 βαθμούς Κελσίου) και πίεσης, ακόμη και στο κενό και στην ακτινοβολία του διαστήματος, όπως έχουν δείξει πειράματα έξω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Σε μεγάλο βαθμό η ανθεκτικότητα τους οφείλεται στην ικανότητα τους να συρρικνώνονται σαν μία μικρή αδρανής μπαλίτσα, μεταβάλλοντας τον μεταβολισμό τους και αποβάλλοντας σχεδόν όλο το νερό τους. Όταν ενυδατωθούν ξανά, ακόμη και μετά από δέκα χρόνια ύπνωσης, «ανασταίνονται» και αναπαράγονται κανονικά.

Αν μπόρεσαν τελικά τα βραδύπορα να αντέξουν στην πρόσκρουση του Beresheet στην Σελήνη, μπορούν πιθανότατα να επιβιώσουν εκεί για πολλά χρόνια, αρκετά για να τα βρουν ίσως οι μελλοντικοί αστροναύτες. Όμως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, θα είναι δύσκολο ως αδύνατο να επεκταθούν στην Σελήνη λόγω της έλλειψης ατμόσφαιρας και υγρού νερού.

Οι πιθανότητες επιβίωσης στη Σελήνη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν τη στιγμή της πρόσκρουσης τα βραδύπορα βρίσκονταν σε αδρανή ή όχι κατάσταση. Υπό κανονικές συνθήκες, θα ήταν εύκολο να σκοτωθούν και αυτά. Αν, όμως, βρίσκονται σε κατάσταση αδράνειας και αφυδάτωσης, κάλλιστα μπορεί να επιβίωσαν.

Πάντως, επειδή η Σελήνη θεωρείται ότι δεν έχει ζωή, η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) δεν πολυσκοτίζεται, αντίθετα με την περίπτωση του Άρη όπου μπορεί να υπάρχει ζωή αν οι άνθρωποι μεταφέρουν μικροοργανισμούς στο φεγγάρι.