Τα Παράδοξα των καιρών

Ιστότοπος Εναλλακτικής Ενημέρωσης

Τιτανομαχία – Η γέννηση του Δία

Η πτώση των Τιτάνων

Η Τιτανομαχία στην Ελληνική μυθολογία ήταν ο πόλεμος ανάμεσα στους Ολύμπιους θεούς που είχαν έδρα τους τον Όλυμπο και των Τιτάνων οι οποίοι μάχονται από το βουνό Όθρυς. Ο πόλεμος είχε γνωστοποιηθεί ήδη στον Κρόνο από την Γαία και τον Ουρανό, επειδή ο Κρόνος είχε αρνηθεί να αποκαταστήσει την δικαιοσύνη μετά την εκθρόνιση από τον πατέρα του.

Οι Τιτάνες που πολεμούσαν καθοδηγούνταν από τον Κρόνο, στις τάξεις τους ήταν οι Κόιος, Κριός, Υπερίων, Ιαπετός, Άτλας.Από την πλευρά τους οι Ολύμπιοι οδηγούνταν από τον Δία και στο πλευρό του πολέμησαν οι Εστία, Δήμητρα, Ήρα, Άδης/Πλούτων, Ποσειδώνας, οι Εκατόγχειρες, οι Γίγαντες και οι Κύκλωπες.

Νικώντας τον δεκάχρονο πόλεμο, οι ολύμπιοι μοιράστηκαν τα λάφυρα μεταξύ τους. Ο Δίας πήρε την εξουσία στον αέρα και τον ουρανό, στην θάλασσα και τα υδάτινα σώματα στον Ποσειδώνα, και στον κάτω κόσμο στον Άδη. Η κυριαρχία της Γης δόθηκε κοινοί σε όλους τους θεούς. Έπειτα έκλεισαν τους Τιτάνες στα Τάρταρα. Κατά την διάρκεια του δεκάχρονου πολέμου ο Ωκεανός και οι Τιτανίδες (Θεία, Ρέα, Θέμις, Μνημοσύνη, Φοίβη και Τηθύς) παρέμειναν ουδέτεροι και γι’ αυτό τον λόγο δεν τιμωρήθηκαν από τον Δία. Οι Εκατόγχειρες παρέμειναν ως φύλακες τους, μέχρι την στιγμή που ο Δίας τους απελευθέρωσε όλους, εκτός από τον Άτλαντα.

Τιτανομαχία

Η Αρχή των πάντων

Σύμφωνα με την Θεολογία του Ησίοδου οι πρώτοι θεοί στο ξεκίνημα του κόσμου ήταν ο Ουρανός και η Γαία. Ο Ουρανός για να μην χάσει την εξουσία του, φοβούμενος τη διαδοχή, έριχνε τα παιδιά του στα έγκατα της γης. Η Γαία που δεν ήταν οπαδός αυτής της συμπεριφοράς του συζύγου της, έκρυψε στη νυφική της κλίνη το γιο της Κρόνο και στην συνέχεια τον βοήθησε να πάρει την θέση του πατέρα του.

Σύμφωνα με τον μύθο ακολουθώντας την συμβουλή της Γαίας ο Κρόνος πήρε ένα δρεπάνι και έκοψε τα γεννητικά όργανα του Ουρανού, τα έριξε στην θάλασσα και έτσι γεννήθηκε η πανέμορφη θεά του έρωτα η Αφροδίτη.

Ο παιδοφάγος Κρόνος η Ρέα, η γέννηση του Δια στην Κρήτη

Η Ρέα και ο Κρόνος

Ο Κρόνος είχε την ίδια μοίρα με τον πατέρα του φοβούμενος την κατάρα ή προφητεία του. Έτσι ο Κρόνος κατάπινε τα παιδιά του ώστε να μην τον γκρεμίσουν από την θέση εξουσίας του.

Ο Κρόνος και η Ρέα είχαν γεννήσει άλλα πέντε παιδιά πριν από τον Δία. Που όλα είχαν καταλήξει στο στομάχι του πατέρα τους, Όταν η Ρέα έμεινε ξανά έγκυος στο Δία, δεν ήθελε και αυτό της το παιδί να έχει την ίδια μοίρα με τα υπόλοιπα, γι’ αυτό ζήτησε την βοήθεια της Γαίας και του Ουρανού.

Έτσι ακολουθώντας την συμβουλή τους, πήγε στην Κρήτη και κρύφτηκε σε ένα σπήλαιο στα κρητικά βουνά για να γεννήσει τον Δία κρυφά από τον παιδοφάγο σύζυγο της τον Κρόνο. Τους πόνους της γέννας η Ρέα προσπαθούσε να τους καταπνίξει και να μην φωνάξει βυθίζοντας τα δάχτυλα της στην γη. Από κάθε δάχτυλο που χώθηκε στην γη, δημιουργήθηκε ένας από τους δέκα Δάκτυλους, αγαθά πλάσματα που ζούσαν στα κρητικά βουνά.

Σε όλη τη διάρκεια της γέννας, την είσοδο της σπηλιάς φρουρούσαν οι μυθικοί Κουρήτες, που σε πολλούς μύθους ταυτίζονται με τους Δάκτυλους.

Η Ρέα όταν γέννησε τον Δία, το υγιές αγοράκι που αργότερα θα γίνονταν ο πατέρας των θεών του Ολύμπου, το έδωσε στους Κουρήτες να το προσέχουν. Αυτοί πατούσαν δυνατά στα πόδια τους χορεύοντας ή χτυπούσαν τα τύμπανα και της μεταλλικές ασπίδες για να καλύψουν το κλάμα του μωρού.

Στο μεταξύ η Ρέα για να ξεγελάσει τον Κρόνο, αντί για τον νεογέννητο βρέφος του έδωσε μια πέτρα τυλιγμένη σε σπάργανα. Αυτός κατάπιε αμέσως το δήθεν βρέφος και επαναπαύτηκε για μια φορά ακόμα καθώς ο θρόνος δεν κινδύνευε από τα παιδιά του.

Στο μεταξύ ο Δίας μεγαλώνει κρυμμένος στα βουνά της Κρήτης. Στην ανατροφή του Δία σημαντικό ρόλο έπαιξαν κ κατσίκα Αμάλθεια και η νύμφη Μέλισσα.

Η Αμάλθεια ήταν μια κατσίκα ή για άλλους μια νύμφη, που έδινε το γάλα της στο θείο βρέφος και από το κέρατο της έβγαιναν κάθε λογής αγαθά. Η νύμφη Μέλισσα ντάντευε και τον φρόντιζε μεγαλώνοντας σε ότι χρειάζεται ένα παιδί ενώ του έδινε το θρεπτικό της μέλι.

Η Τιτανομαχία, Ο Δίας διεκδικεί τον θρόνο από τον Κρόνο

Ο Δίας όταν μεγάλωσε και έφθασε σε κατάλληλη ηλικία, έδιωξε τον Κρόνο και πήρε την θεϊκή του εξουσία, είτε αναίμακτα είτε μετά από μια τρομερή μάχη, την Τιτανομαχία, όπως αναφέρεται σε άλλη εκδοχή του μύθου.

Σύμφωνα με την εκδοχή της Τιτανομαχίας, Όταν ο Δίας πηγαίνει να βρει τον πατέρα του Κρόνο για να διεκδικήσει την εξουσία, του έσκισε την κοιλιά από όπου αμέσως ξεπετάχτηκαν όσα από τα παιδιά του είχε καταπιεί στο παρελθόν. Έτσι η Ήρα, ο Ποσειδώνας, η Έστία, η Δήμητρα και ο Πλούτωνας (Άδης). Με τη βοήθειά τους ο Δίας πολέμησε ενάντια στους Τιτάνες που είχαν την κυριαρχία του σύμπαντος με επικεφαλής τον Κρόνο.

Ο πόλεμος της Τιτανομαχίας ήταν πολύ σκληρός αλλά τελικά κατέληξε να επικρατήσουν ο Δίας και τα αδέρφια του, που μαζί με τα παιδιά του Δία έφτιαξαν το αρχαίο ελληνικό δωδεκάθεο, τους 12 θεούς του Ολύμπου.