Τα Παράδοξα των καιρών

Ιστότοπος Εναλλακτικής Ενημέρωσης

Θυρεοειδής αδένας: Ο μεταβολισμός τρελάθηκε

Θυρεοείδης Αδένας

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα εμφανίζεται πολύ συχνά πλέον, πάνω από το 10% του πληθυσμού με τις γυναίκες να παρουσιάσουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν κάποια επιπλοκή του αδένα. Ο θυρεοειδής μπορεί να επηρεάσει με διάφορα συμπτώματα, αυτό εξαρτάται από την πάθηση. Οι πιο συχνά εμφανιζόμενες παθήσεις του θυρεοειδούς είναι ο υπερθυρεοειδισμός και ο υποθυρεοειδισμός.

Υπερθυρεοειδισμό ονομάζουμε την παθολογική κατάσταση που οφείλεται σε υπερβολική παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Δύο είναι οι κυριότερες μορφές υπερθυρεοειδισμού, η τοξική οζώδης βρογχοκήλη και η τοξική διάχυτος βρογχοκήλη( νόσος του Graves).

Τα συμπτώματα είναι νευρικότητα, ευσυγκινησία, μυϊκή αδυναμία και εύκολη κόπωση, αϋπνίες, ταχυκαρδία και εύκολο λαχάνιασμα ή καρδιακές αρρυθμίες που ο ασθενής τις περιγράφει σαν προκάρδιους κτύπους και σταμάτημα της ανάσας. Ο ασθενής έχει εξάψεις και δεν ανέχεται την ζέστη, ενώ η όρεξη του είναι αυξημένη χάνει βάρος. Δεν λείπουν συχνά οι διάρροιες και υπάρχει τρέμουλα στα δάχτυλα των χεριών. Τέλος σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει και εξόφθαλμος.

Η διάγνωση του υπερθυρεοειδισμού είναι τις περισσότερες φορές σχετικά εύκολη και γίνεται με ειδικές εξετάσεις αίματος όπου προορίζονται οι θυρεοειδικές ορμόνες οι οποίες και μας δίνουν πληροφορίες για τη λειτουργική κατάσταση του θυρεοειδούς αδένα. Παράλληλα έχουμε στη διάθεσή μας το υπερηχογράφημα και το σπινθηρογράφημα του θυρεοειδούς δύο εξετάσεις που μας παρέχουν πολλές πληροφορίες για την κατάσταση του αδένα.

Η θεραπεία περιλαμβάνει συνήθως χορήγηση ειδικών αντιθυρεοειδικών φαρμάκων, είτε με την χορήγηση ραδιενεργού Ιωδίου που έχει την ικανότητα να καίει τον υπερλειτουργούντα θυρεοειδή είτε τέλος με χειρουργική αφαίρεση τμήματος ή και ολόκληρου του θυρεοειδούς.

Υποθυρεοειδισμός είναι μια διαταραχή κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει επαρκή ποσότητα συγκεκριμένων σημαντικών ορμονών. Σπανίως εκδηλώνεται με συγκεκριμένα συμπτώματα σε αρχικό στάδιο, καθώς όμως περνάει ο καιρός και δεν λαμβάνετε θεραπεία μπορεί να υπάρξουν σοβαρές προβλήματα υγείας. Η διάγνωση γίνεται και αυτή με ειδικές εξετάσεις αίματος.

Συνηθισμένα συμπτώματα είναι η εύκολη κόπωση, ευαισθησία στο κρύο, κακή λειτουργία της μνήμης, ανεξήγητα περισσότερα κιλά, κατάθλιψη, αδύναμα μαλλιά, ξηρότητα δέρματος και δυσκοιλιότητα. Στις γυναίκες συνήθως πολύ αίμα στην περίοδο ή ακανόνιστη περίοδος.

Εδώ η θεραπεία συνήθως είναι εφόρου ζωής, έχει την μορφή χαπιού με την ορμόνη που λείπει καθώς ο οργανισμός δεν τις παράγει. Όπως και ο υπερθυρεοειδισμός έτσι και ο υποθυρεοειδισμός εξετάζεται από ειδικό ενδοκρινολόγο για να διαγνωσθεί η νόσος και η θεραπεία που θα ακολουθήσει ο ασθενής.