Τα Παράδοξα των καιρών

Ιστότοπος Εναλλακτικής Ενημέρωσης

Τάλως, ο μυθικός χάλκινος Γιγάντας

Τάλως, το πρώτο ρομπότ στην ιστορία

Ο Τάλως ήταν ένας μυθικός φύλακας και προστάτης της Κρήτης. Ήταν τεράστιος, ανθρωπόμορφος με σώμα από χαλκό. Θεωρείτε το πρώτο ρομπότ που αναφέρεται στην μυθολογία. Ο Τάλως ήταν άγρυπνος φύλακας της Κρήτης, καθώς έκανε το γύρω των ακτών του νησιού τρεις φορές την ημέρα και το προστάτευε από κάθε επίδοξο εισβολέα.

Σύμφωνα για την προέλευση του υπάρχουν πολλές εκδοχές. Η ποιο γνωστή κάνει λόγο πως ο Τάλως ήταν κατασκεύασμα του Ήφαιστου και των δώρισε στον βασιλιά Μίνωα για να προσέχει τις ακτές του νησιού από εισβολείς . Μια άλλη εκδοχή κάνει λόγο ότι ήταν δώρο του Δια στην Ευρώπη η οποία μετά των χάρισε στον γιο της Μίνωα. Ο Τάλως κατά τον Πλάτωνα ήταν επιφορτισμένος με το καθήκον να επιτηρεί την εφαρμογή των νόμων στην Κρήτη, κουβαλώντας τους μαζί του γραμμένους σε χάλκινες πλάκες.

Ως Φύλακας έπρεπε να διασχίζει όλο το νησί από άκρη προς άκρη τρεις φορές την ημέρα. Κρατούσε σε απόσταση τα άγνωστα πλοία πετώντας τεράστιες πέτρες. Αν οι άγνωστοι είχαν ήδη αποβιβαστεί, ο Τάλως έμπαινε στη φωτιά και το χάλκινο κορμί του πυρακτωνόταν. Μετά σφιχταγκάλιαζε τους εχθρούς και τους προκαλούσε φριχτό θάνατο.

Τάλως ο χάλκινος Γίγαντας

Το τέλος του ήρθε όταν στο νησί έφτασαν οι Αργοναύτες που επέστρεφαν από την Κολχίδα. Όταν προσπάθησαν να δέσουν στο νησί ο Τάλως ξεκίνησε να τους πετάει πέτρες από την ακτή. Τότε η Μήδεια που ταξίδευε μαζί τους μάγεψε με τα λόγια της τον χάλκινο γίγαντα προσφέροντας του αθανασία. Έτσι ο Ιάσονας μπόρεσε να αφαιρέσει το καρφί που έκλεινε την μια και μοναδική φλέβα που διέτρεχε όλο το κορμί του και περιείχε το ιχώρ θανατώνοντας τον. Άλλη εκδοχή λέει πως τον σκότωσε ο πατέρας του Φιλοκτήτη Ποίας χτυπώντας τον με βέλος στο ίδιο μοναδικό ευάλωτο σημείο του.