Τα Παράδοξα των καιρών

Ιστότοπος Εναλλακτικής Ενημέρωσης

Τα γρηγορότερα μυρμήγκια στον κόσμο

Γρηγορότερο μυρμήγκι

Το ρεκόρ ταχύτητας μεταξύ μυρμηγκιών κατέχει ένα μυρμήγκι της βόρειας Σαχάρας (Cataglyphis bombycina).

Συγκεκριμένα Γερμανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι το εν λόγο μυρμήγκι διασχίζει σχεδόν ένα μέτρο μέσα σε ένα δευτερόλεπτο, συγκεκριμένα 85,5 εκατοστά ή μια απόσταση 108 φορές μεγαλύτερη από το μήκος του σώματος του και μάλιστα όταν η θερμοκρασία της άμμου φθάνει σχεδόν τους 60 βαθμούς Κελσίου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Χάραλντ Βολφ του Πανεπιστημίου της Ουλμ, που κινηματογράφησαν τα εν λόγω μυρμήγκια και έκαναν την σχετική δημοσίευση στο περιοδικό πειραματικής βιολογίας “Journal of Experimental Biology”, διαπίστωσαν ότι τα μυρμήγκια κουνάνε τα πόδια τους (που έχουν μήκος 4,3 έως 6.8 χιλιοστά) με ταχύτητα έως 1.300 χιλιοστών (1,3 μέτρων) το δευτερόλεπτο.

Τα ασημένια μυρμήγκια της Σαχάρας βγαίνουν από τις φωλιές τους στους αμμόλοφους, κάτω από τον καυτό ήλιο, συνήθως για να βρουν απομεινάρια από πτώματα ζώων. Είναι αξιοσημείωτο ότι σε χαμηλότερες θερμοκρασίες πέφτει και η ταχύτητα τους, π.χ. Στα 5,7 εκατοστά το δευτερόλεπτο μέσα σε ένα εργαστήριο με δέκα βαθμούς Κέλσιου.

Άλλο ένα έντομο που κινείται πολύ γρήγορα, είναι το αυστραλιανό σκαθάρι – τίγρης που διανύει απόσταση 171 φορές μεγαλύτερη από το σώμα του μέσα σε ένα δευτερόλεπτο.