Τα Παράδοξα των καιρών

Ιστότοπος Εναλλακτικής Ενημέρωσης

Ο ποιο θανατηφόρος ελεύθερος σκοπευτής στην Ιστορία

Ο ελέυθερος σκοπευτής Σίμο Χέιχε

Ο Σίμο Χέιχε είχε αποκτήσει δικαίως το παρατσούκλι <<Λευκός Θάνατος>>. Ήταν ένας Φιλανδός ελεύθερος σκοπευτής, ο οποίος είχε σκοτώσει τουλάχιστον 500 στρατιώτες σε 100 μέρες κατά την διάρκεια του χειμερινού πολέμου απέναντι στην Σοβιετική Ένωση 1939-1940.

Ο Χέιχε το κατάφερε αυτό με μια φινλανδική παραλλαγή σοβιετικού τυφεκίου, το Μ/28, του αξιόπιστου σοβιετικού τυφεκίου Mosin-Nagant (γνωστό και ως Pystykorva (Πουστουκόρβα).

Προτιμούσε να χρησιμοποιεί μεταλλικό σκόπευτρο και όχι τηλεσκοπικό έτσι ώστε να δίνει μικρότερο στόχο στον αντίπαλο διότι με τηλεσκοπικό σκόπευτρο ο ελεύθερος σκοπευτής πρέπει να σηκώνει το κεφάλι περισσότερο κατά την σκόπευση και παρατήρηση.

Επίσης με τον τρόπο αυτό περιόριζε την πιθανότητα αντανάκλασης από το τηλεσκοπικό σκόπευτρο, που ενδεχομένως να πρόδιδε την θέση του. Μια ακόμα τακτική του Χέιχε ήταν να συμπιέζει το χιόνι μπροστά από το όπλο, κάνοντάς το συμπαγές, ώστε κατά τη διάρκεια της βολής και το κλώτσημα του όπλου να μην εκτοξεύεται και προδίδει τη θέση του καθώς επίσης καθόλη την διάρκεια αναμονής και ενέδρευσης είχε στο στόμα του χιόνι ώστε η ανάσα του να μην εξαχνώνεται στον παγωμένο αέρα και γίνεται εμφανής σε περίπτωση που η περιοχή εποπτευόταν από κιάλια των αντιπάλων.

Οι Ρώσοι προσπάθησαν με διάφορους τρόπους να τον εξολοθρεύσουν τοποθετώντας και εκείνοι ελεύθερους σκοπευτές καθώς και με τυφλές ή στοχευμένες βολές πυροβολικού.

Η καριέρα του τελικά σταμάτησε όταν σκοπευτές πέτυχαν τον στόχο τους και τον πυροβόλησαν στο πρόσωπο, καταστρέφοντας ένα μέρος από το μάγουλο του και της κάτω γνάθου.

Ο Χέιχε ωστόσο επέζησε για να γίνει ένας από τους πιο θρυλικούς ήρωες της Φινλανδίας.

Τον βρήκαν και τον διέσωσαν συμπολεμιστές του που αργότερα ανέφεραν ότι <<το μισό του κεφάλι έλειπε>>. Ο Χέικε παρέμεινε αναίσθητος μέχρι τις 13 Μαρτίου, την ημέρα ουσιαστικά που ο πόλεμος σταμάτησε μεταξύ Φιλανδίας και Σοβιετικής Ένωσης.

Αργότερα ο Χέιχε προήχθη από το βαθμό του δεκανέα στο βαθμό του ανθυπολοχαγού από τον στρατάρχη Καρλ Γκούσταφ Έμιλ Μάνερχαϊμ. Κανένας άλλος στρατιώτης στην ιστορία του φινλανδικού στρατού δεν προήχθη τόσο γρήγορα όσο ο Χέιχε.

Σίμο Χέιχε

Ο Χέιχε χρειάστηκε πολλά χρόνια για να ανανήψει από τα βαριά τραύματα που υπέστη καθώς η σφαίρα του είχε σπάσει το σαγόνι και είχε διαλύσει το αριστερό του μάγουλο. Τελικώς επανήλθε και έγινε επιτυχημένος κυνηγός ταράνδων και εκτροφέας σκύλων μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πέθανε το 2002 από φυσικά αίτια.