Τα Παράδοξα των καιρών

Ιστότοπος Εναλλακτικής Ενημέρωσης

Ο μύθος του Αγίου Δισκοπότηρου ή Γκράαλ

Άγιο Δισκοπότηρο

Ο μύθος του Ιερού Γκράαλ η αλλιώς και Αγίου Δισκοπότηρου αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της χριστιανικής παράδοσης, με το πέρας του χρόνου το μυστήριο αυτό μετατράπηκε σε μύθο.

Σύμφωνα λοιπόν με την χριστιανική παράδοση το Άγιο Δισκοπότηρο χρησιμοποιήθηκε στον μυστικό δείπνο. Άλλοι κάνουν λόγο για τον Ιωσήφ της Αριμαθαίας, κρυφό μαθητής του Ιησού Χριστού. Ο Ιωσήφ λέγεται ότι συνέλεξε το αίμα του Χριστού με το Δισκοπότηρο μετά την Σταύρωση. Λίγο αργότερα ο Ιωσήφ φυλακίστηκε σε έναν λαξευτό τάφο για να πεθάνει από την δίψα και την πείνα, εκεί όμως σύμφωνα με τον μύθο επιβίωσε για πολλά χρόνια χάρη στην δύναμη του Δισκοπότηρου, το οποίο κάθε πρωί με έναν θαυματουργό τρόπο, του παρείχε τροφή και νερό. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι συνδέεται με την Ιερά Σινδώνη και αρκετοί άλλοι ως σύμβολο μαγικών δυνάμεων.

Όταν αποφυλακίστηκε ο Ιωσήφ λέγεται ότι ταξίδεψε στην Βρετανία διαδίδοντας τον λόγο του Θεανθρώπου. Εγκαταστάθηκε στο Γκλαστόνμπερι και ίδρυσε ένα μοναστήρι. Το Δισκοπότηρο για λόγους ασφαλείας μεταφέρθηκε στο Κορμπένικ, σε ένα μαγικό κάστρο.

Εκεί φυλασσόταν για αιώνες από τους <<Βασιλείς του Δισκοπότηρου>> τους απόγονους του Ιωσήφ της Άννας και του συζύγου της Μπρονς. Με το καιρό η τοποθεσία λησμονήθηκε. Στην Αυλή του Βασιλιά Αρθούρου υπήρχε ή προφητεία ότι το Δισκοπότηρο θα το ανακάλυπτε ένας απόγονος του Ιωσήφ, ο οποίος θα κέρδιζε μια θέση μεταξύ τον ιπποτών της Στρογγυλής τραπέζης. Τελικά ο σερ Γκάλαχαντ, γιος του ιππότη Λάνσελοτ, ανακάλυψε το κάστρο και εισήλθε στο παρεκκλήσι του.

Ναΐτες Ιππότες

Εκεί σύμφωνα με τον μύθο αντίκρισε το Δισκοπότηρο. Αμέσως άγγελοι κατέβασαν εν θρόνο τον Ιωσήφ και μια ασημένια Αγία Τράπεζα. Ο Ιωσήφ πήρε το Δισκοπότηρο και τέλεσε Θεία Λειτουργία. Αφού κοινώνησε τον Γκάλαχαντ του αποκάλυψε ότι τον είχε στείλει ο Χριστός να του αποκαλύψει το μυστικό του Αγίου Δισκοπότηρου και να τον πάρει στους ουρανούς όπως και έγινε.

Το Γκράαλ ως όρος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη το 1190, έτος θανάτου του συγγραφέα Κρετιέν ντε Τρουά αφήνοντας ημιτελές το μυθιστόρημα Πάρσιφαλ.

Σύμφωνα με Βρετανούς μελετητές Ο μύθος του Δισκοπότηρου προήλθε από παλαιότερους κέλτικους μύθους. Αυτό ήταν λογικό, καθώς στην Βρετανία οι παγανιστικές παραδόσεις εκείνη την περίοδο ήταν τόσο ισχυρές που ο χριστιανισμός αναγκάστηκε να συμβαδίσει μαζί τους και να τους αφομοιώσει για αιώνες.

Ακόμα και οι περιοχές όπου λέγεται ότι έκρυψαν το Θρυλικό Γκράαλ διαφέρουν ανά τον κόσμο. Από το Γκλαστόνμπερι της Αγγλίας και το Ρενέ λε Σατό της Γαλλίας μέχρι το Οκ Άϊλαντ των ΗΠΑ, τη Βαλένθια της Ισπανίας ή το Μπάρι της Ιταλίας.