Τα Παράδοξα των καιρών

Ιστότοπος Εναλλακτικής Ενημέρωσης

Νικόλα Τέσλα ο σύγχρονος προμηθέας που άλλαξε τον κόσμο

Τέσλα ο μεγάλος εφευρέτης

Σαν συγχρόνος προμηθέας ο Τέσλα έμελλε να αλλάξει το πρόσωπο της ανθρωπότητας. Οι εφευρέσεις του βοήθησαν να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Οραματιστής και ανθρωπιστής ο Τέσλα ήρθε σε ρήξη με το τότε κατεστημένο που μάλλον είχε άλλες βλέψεις.

Ο Νικόλα Τέσλα γεννήθηκε στης 10 Ιουλίου του 1856 από Σέρβους γονείς στην πόλη Σμίλιαν περιοχή της τότε Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας. Ο Νικόλα Τέσλα από τα πρώτα χρόνια έζησε στην σκιά του μεγαλύτερου του αδερφού ο οποίος έχασε την ζωή του πέφτοντας από το άλογο. Ο Νικόλα ήταν αυτόπτης μάρτυρας της σκηνής που του σημάδεψε ολόκληρη την ζωή του.

Η μεγαλύτερη του αγάπη ήταν η φύση και περνούσε πολλές ώρες στην ύπαιθρο και να φαντάζεται τρόπους άντλησης από τον άνεμο ή από την ακατάπαυστη κίνηση των ποταμών. Στην ηλικία των τεσσάρων ετών οραματίστηκε τρόπους άντλησης ενέργειας από έναν μικρό καταρράκτη, που βρίσκονταν κοντά στο σπίτι του.

Από παιδί ο Τέσλα ήταν ένα αδύναμο αγόρι, με εύθραυστη υγεία. Έβλεπε εφιάλτες και οράματα, ειδικά μετά τον θάνατο του αδερφού του. Eνώ είχε ακόμη και εξωσωματικές εμπειρίες, κατά τη διάρκεια των οποίων επισκεπτόταν άγνωστους τόπους και πόλεις, συναντούσε ανθρώπους και γινόταν φίλος τους.

Γράφτηκε στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο του Γκρατς της Αυστρίας και σύντομα έγινε πρώτος ανάμεσα στους συμφοιτητές του. Όταν ο καθηγητής του στο πολυτεχνικό Ινστιτούτο παρουσίασε στην τάξη έναν καινούργιο τύπο γεννήτριας συνεχούς ρεύματος, ο Τέσλα ενθουσιάστηκε. Η εφεύρεση ήταν του

Ο Τέσλα σε νεαρή ηλικία

Z. Th. Gramme που είχε έρθει μόλις από το Παρίσι. Ο καθηγητής παρουσίασε τη γεννήτρια ως το απόλυτο επίτευγμα στον τομέα της ηλεκτροτεχνικής,. Όταν έβαλε σε λειτουργία την γεννήτρια εκείνη άρχισε να κάνει έντονο θόρυβο και να στέλνει γύρω της μια βροχή από μπλε σπίθες. αστράφτοντας και τρίζοντας, μέσα σ’ ένα βουητό που γινόταν όλο και πιο ανυπόφορο.

Ο σπουδαστής Τέσλα αναρωτήθηκε λοιπόν στον καθηγητή του αν μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της απώλειας με την χρήση μια νέας γεννήτριας εναλλασσόμενου ρεύματος . Τότε ο καθηγητής του τον χλεύασε και αποκάλεσε τα λεγόμενα του τολμηρές ανοησίες. <<Το εναλλασσόμενο ρεύμα είναι παντελώς άχρηστο. Είναι σαν να προσπαθείς να εφεύρεις μια αεικίνητη μηχανή>> είπε χαρακτηριστικά! Η ιδέα αυτή έγινε εμμονή για τον Τέσλα.

Στις καλοκαιρινές του διακοπές επέστρεφε στην γενέτειρα του, περιμένοντας την αποδοχή από τους γονείς του. Η αδιάφοροι στάση του πάτερα του τον απογοήτευσε για μια ακόμη φορά. Έτσι ο Νικόλα έχασε το ενδιαφέρον του για σπουδές και άρχισε να πίνει, να κάνει νυχτερινή ζωή και να παίζει χαρτιά. Σύντομα η χαρτοπαιξία έγινε το πάθος του. Επέστρεψε στην παλιά του ζωή όταν έχασε όλα του τα χρήματα μαζί με εκείνα της υποτροφίας.

Το καλοκαίρι του 1883 ο Τέσλα κατασκεύασε τον πρώτο επαγωγικό κινητήρα, ο οποίος λειτουργούσε ακριβώς όπως είχε φανταστεί μερικά χρόνια πιο πριν. Οι φίλοι του τον ενθάρρυναν να πάει στην Αμερική, ώστε να παρουσιάσει αυτή την ιδέα στον Τόμας Έντισον, που βρισκόταν τότε στην πρωτοπορία στο χώρο της ηλεκτροτεχνικής. Έτσι μετά από κάποιο διάστημα σκληρής εργασίας στο υποκατάστημα της εταιρίας του Έντισον στο Παρίσι, Ο Τέσλα εφοδιασμένος με μια καλή συστατική επιστολή αποφάσισε να διασχίσει τον Ατλαντικό ωκεανό όπου ήλπιζε ότι θα υλοποιήσει τα όνειρα του.

Το 1884 ο Τέσλα κατέφθασε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Η συνάντηση του με τον Έντισον δεν είχε τα αποτελέσματα που ο ίδιος περίμενε. Μπορεί να απόρριψε τα μεγάλα σχέδια του Τέσλα όμως του πρότεινε να δουλέψει μαζί του στο εργαστήριο του. Μετά από σκληρή εργασία ο Τέσλα κατάφερε να βελτιώσει όλες τις συσκευές του Έντισον. Όμως ο Τέσλα δεν έλαβε την αμοιβή που του υποσχέθηκε ο Έντισον και έτσι οι δρόμοι των δυο ανδρών χωρίστηκαν. Το 1885 ο Τέσλα κατάφερε, με τη βοήθεια κάποιων μικροεπενδυτών, να δημιουργήσει την εταιρεία Tesla Arc Light Company. Εκείνη την περίοδο κατάφερε να σχεδιάσει και να κατοχυρώσει εφτά ευρεσιτεχνίες, Λόγο της οικονομικής κρίσης του 1886 η εταιρία του έκλεισε. Έναν χρόνο αργότερα όμως το 1887 ήρθε σε επαφή με τον διευθυντή της τηλεγραφικής εταιρίας Wastern Union ο οποίος του βρίσκει εκ νέου επενδυτές. Το 1889 κατοχυρώνει άλλες δεκατρείς ευρεσιτεχνίες και δυο χρόνια μετά κατασκευάζει το πηνίο Τέσλα. Θορυβημένος ο Έντισον τον πολέμα, αποκαλώντας το εναλλασσόμενο ρεύμα επικίνδυνο.

Νικόλα Τέσλα η διάνοια

Το 1912 ο Τέσλα προτείνεται για το βραβείο Νόμπελ Φυσικής, το οποίο αρνείται γιατί έπρεπε να το μοιραστεί με τον Τόμας Έντισον. Το 1917 το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Ηλεκτροτεχνικής τιμά τον Τέσλα με το χρυσό μετάλλιο του Έντισον, το μετάλλιο έφερε το όνομα του ανθρώπου που τον πολέμησε όσο κανείς για την ανακάλυψη του αντίστροφου μαγνητικού πεδίου και του πολυφασικού συστήματος. Το 1937 ο Τέσλα ξαναπροτείνεται για Νόμπελ.

Ο εκκεντρικός επιστήμονας έζησε μια εξίσου εκκεντρική ζωή. Όσο περνούσαν τα χρόνια ο Τέσλα δυσκολευόταν όλο και ποιο πολύ στην επικοινωνία του με τους ανθρώπους. Μια καμαριέρα τον βρήκε νεκρό το πρωί της 7ης Ιανουαρίου του 1943. Ο Τέσλα κατά πολλούς θεωρείτε ο μεγαλύτερος εφευρέτης του 20ού αιώνα, πέθανε παραγνωρισμένος και καταχρεωμένος σε ηλικία 86 ετών.