Τα Παράδοξα των καιρών

Ιστότοπος Εναλλακτικής Ενημέρωσης

Να γιατί τα ασανσέρ έχουν καθρέφτες

Ανελκυστήρας

Μήπως έχετε αναρωτηθεί γιατί στα ασανσέρ υπάρχουν καθρέφτες; Ο βασικός λόγος είναι η ασφάλεια και επίσης για ψυχολογικούς λόγους. Όταν με τη βιομηχανική ανάπτυξη τα κτίρια άρχισαν να γίνονται όλο και ψηλότερα, η χρήση ανελκυστήρων έγινε απαραίτητη.

Οι ανελκυστήρες εκείνη την εποχή ήταν αρκετά ποιο αργοί και συχνά οι άνθρωποι που τα χρησιμοποιούσαν εξέφραζαν παράπονα. Οι μηχανικοί της εποχής άρχισαν να σκέφτονται τη λύση στο πρόβλημα. Ένας μηχανικός διατύπωσε την άποψη ότι οι ανελκυστήρες δεν είναι αργοί αλλά επειδή οι άνθρωποι δεν έχουν με κάτι να απασχολούνται με κάτι στην διαδρομή, τους δημιουργείται η αίσθηση ότι ο χρόνος δεν κυλά!

Ταυτόχρονα, λόγοι ασφαλείας κάνουν τους καθρέφτες απαραίτητους. Πολλές φορές μπαίνουμε αφηρημένοι στο ασανσέρ. Όμως αν λόγω κάποιου τεχνικού προβλήματος και ενώ περιμένουμε η πόρτα ανοίξει για να εισέλθουμε και ο θάλαμος δεν έχει ευθυγραμμιστεί στον όροφό μας, υπάρχει ο κίνδυνος πτώσης στο φρεάτιο. Έτσι, η ύπαρξη καθρέφτη βοηθά στο να δούμε το είδωλό μας και να διαπιστώσουμε ακαριαία αν μπορούμε να μπούμε με ασφάλεια.

Επίσης, πολλοί άνθρωποι έχουν κλειστοφοβία και ο περιορισμός σε έναν τόσο μικρό χώρο τούς δυσκολεύει, ενώ με τον καθρέφτη ο χώρος φαίνεται κάπως μεγαλύτερος.