Τα Παράδοξα των καιρών

Ιστότοπος Εναλλακτικής Ενημέρωσης

Λάικα το πρώτο αδέσποτο που κατέκτησε το διάστημα

Λάικα ο πρώτος σκύλος στο διάστημα

Λάικα το οποίο στα ρώσικα σημαίνει γαβγίζω ήταν ένα αδέσποτο σκυλί της Μόσχας, Επιλέχτηκε ανάμεσα από 5 ή 6 άλλα σκυλιά. Ήταν ημίαιμο περίπου τριών κιλών και ηλικίας 6 ετών. Το ταξίδι της στο διάστημα ξεκίνησε στις 3 Νοεμβρίου 1957 με το Σπούτνικ 2.το όποιο θα έμπαινε σε τροχιά γύρω από την Γη.

Όλα έπρεπε να ολοκληρωθούν πριν την επέτειο της Ρωσικής επανάστασης, έτσι το Σπούτνικ 2 σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε μέσα σε 1 μήνα. Έτσι σε σχέση με τους μεταγενέστερους δορυφόρους δεν είχε σχεδιαστεί για ασφαλή επανείσοδο στην ατμόσφαιρα. Η Λάικα από την στιγμή που επιλέχτηκε θα ήταν καταδικασμένη να μπει σε τροχιά γύρω από την Γη για 10 μέρες και μετά θα δηλητηριαζόταν στο φαγητό τις (τρεφόταν με ένα τζελ που περιείχε θρεπτικά συστατικά ) .

Οι αισθητήρες που ήταν τοποθετημένοι πάνω της έδειξαν πως επιβίωσε από την εκτόξευση, τα πρώτα προβλήματα όμως εμφανίστηκαν αμέσως. Οι παλμοί τις ανέβηκαν σχεδόν στους τριπλάσιους από το κανονικό λόγο του φόβου και επανήλθαν μετά από πολλή ώρα. Μετά την επιτυχημένη τοποθέτηση σε τροχιά παρουσιάστηκε μια βλάβη στο σύστημα θερμομόνωσης και εξαερισμού με αποτέλεσμα η θερμοκρασία στο εσωτερικό του Σπούτνικ 2 να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς. Καθώς ο οργανισμός των σκύλων δεν μπορεί να αντέξει τέτοια υπερθέρμανση, λόγο έλλειψεις ιδρωτοποιών αδένων, η Λάικα πέθανε μέσα σε 5 – 7 ώρες μετά την εκτόξευση. Αίτια θανάτου ένας συνδυασμός θερμοπληξίας, καταπόνησης και ακραίου στρες. Το Σπούτνικ 2 είχε συμπληρώσει 4 τροχιές και εξαερώθηκε κατά την επανείσοδo του στην ατμόσφαιρα στις 14 Απριλίου 1958, μετά από 2.570 τροχιές γύρω από τη Γη.

Εκτός από τον πρώτο ζωντανό οργανισμό σε τροχιά, έγινε έτσι και το πρώτο θύμα της εξερεύνησης του διαστήματος. Η πτήση της όμως απέδειξε ότι οι ζωντανοί οργανισμοί μπορούσαν να επιβιώσουν από μια εκτόξευση και τις συνθήκες που επικρατούν σε τροχιά και έδωσε τα πρώτα στοιχεία πως συμπεριφέρονται τα έμβια όντα στο διάστημα.

Λάικα το αδέσποτο που κατέκτησε το διάστημα