Τα Παράδοξα των καιρών

Ιστότοπος Εναλλακτικής Ενημέρωσης

Ηρακλής ο Απρόσμενος, ο μεγαλύτερος παπαγάλος που υπήρξε ποτέ στην Γη

Ο μεγαλύτερος Παπαγάλος

Παλαιοντολόγοι από την Νέα Ζηλανδία ανακάλυψαν απολιθώματα από τον μεγαλύτερο παπαγάλο που πέρασε ποτέ από την γη. Εκτιμάται ότι είχε ύψος περίπου ένα μέτρο και ζύγιζε κοντά στα επτά κιλά, έχοντας υπερδιπλάσιο βάρος από τον μεγαλύτερο παπαγάλο σήμερα γνωστό και ως <<κακάπο>>.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Τρέβορ Γουόρθι του πανεπιστημίου Φλίντερς της Αυστραλίας, που έκαναν την σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας <<Biology Letters>> της Βασιλικής Εταιρίας επιστημών της Βρετανίας, σύμφωνα με τις βρετανικές <<Γκάρντιαν>> και <<τέλεγκραφ>> και το <<Science>>, ονόμασαν τον παπαγάλο <<Ηρακλή ο απρόσμενος>> (Heracles inexpectatus) λόγω του απρόσμενα μεγάλου μεγέθους του.

Αρχικά, οι ερευνητές νόμιζαν ότι έχουν να κάνουν με κάποιο είδος γιγάντιου αρχαίου αετού, καθώς δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι κάποτε υπήρξε τόσο μεγάλος παπαγάλος. Το απολίθωμα βρέθηκε στο Κεντρικό Οτάγκο και χρονολογείται προ περίπου 19 εκατομμυρίων ετών. Αν και σήμερα η περιοχή είναι πολύ κρύα και γνωστή ως μέρος για σκι, όταν ζούσε ο «Ηρακλής» το κλίμα θα ήταν υποτροπικό.

Είναι πιθανό πως εξαιτίας του βάρους του ο Ηρακλής να δυσκολευόταν να πετάξει. Η διατροφή του παραμένει άγνωστη, παρά του γεγονότος πως σήμερα όλοι οι παπαγάλοι είναι φυτοφάγοι, δεν αποκλείεται ο Ηρακλής που διέθετε ένα τεράστιο φονικό ράμφος να ήταν επίσης σαρκοφάγος, καθώς ακόμη και σήμερα ορισμένοι νεοζηλανδικοί παπαγάλοι τρώνε θαλασσοπούλια. Επίσης, μπορεί να ήταν <<κανίβαλος>>, επιτιθέμενος σε άλλους παπαγάλους του είδους του για να τους φάει.