Τα Παράδοξα των καιρών

Ιστότοπος Εναλλακτικής Ενημέρωσης

Η μυστήρια έκρηξη της Τουνγκούσκα

Έκρηξη της Τουνγκούσκα

Στις 7:14 το πρωί τοπική ώρα (3:14 θερινή ώρα Ελλάδας), στις 30 Ιουνίου 1908 (17 Ιουνίου με το παλαιό – Ιουλιανό – ημερολόγιο, που ήταν τότε ακόμα σε χρήση στη Ρωσία και στην Ελλάδα). Συνέβη μια γιγαντιαία έκρηξη που φώτισε τον ουρανό πάνω από την Ανατολική Σιβηρία και κατέστρεψε μια δασική έκταση, κοντά στον ποταμό Τουνγκούσκα, σε έκταση 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το ωστικό κύμα ισοπέδωσε πάνω από 80 εκατομμύρια δέντρα.

Η πιθανότερη αιτία για την έκρηξη ήταν η εκρηκτική διάλυση στη γήινη ατμόσφαιρα ενός μεγάλου μετεωρίτη ή μικρού αστεροειδούς ή και θραύσματος κομήτη, η οποία πρέπει να έλαβε χώρα σε ύψος από 5 ως 10 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης. Η ενέργεια που απελευθερώθηκε θεωρείται ότι είχε ισχύ 5 έως 40 μεγατόνους ΤΝΤ, ενώ 15 μεγατόνοι ΤΝΤ ισοδυναμούν με 1.000 εκρήξεις σαν αυτή της Χιροσίμα.

Χάρτης της Τουνγκούσκα

Κανένα θραύσμα, ούτε κρατήρας από ένα τυχόν τέτοιο βράχο δεν έχει βρεθεί ποτέ στην κοιλάδα της Tunguska, παρά τις πάμπολλες αναζητήσεις. Ό,τι κι αν ήταν το αντικείμενο που έπεσε στη Τουνγκούσκα, είχε υψηλή συγκέντρωση νικελίου και ιριδίου, δύο στοιχεία που συναντώνται σε σχετικά μεγάλες ποσότητες στους μετεωρίτες.

Εκτός της θεωρίας του μετεωρίτη υπήρξαν και άλλες. Ο γερμανός καθηγητής αστροφυσικής Βόλφγκανγκ Κουντ, υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε πρόσκρουση μετεωρίτη, αλλά το δάσος ισοπεδώθηκε από την απότομη διαρροή 10 εκατομμυρίων τόνων φυσικού αερίου που βρισκόταν παγιδευμένο σε υγρή μορφή σε βάθος 3.000 χιλιομέτρων και όταν απελευθερώθηκε λόγω πίεσης στην επιφάνεια, διογκώθηκε απότομα προκαλώντας ωστικό κύμα. Δεν λείπουν και οι συνωμοσιολογικές θεωρίες που ξεκινούν από την έκρηξη πυρηνικού αντιδραστήρα σε εξωγήινο σκάφος και φθάνουν μέχρι τον Νικόλα Τέσλα και την χρήση ενός υπερόπλου κατευθυνόμενης ενέργειας.