Τα Παράδοξα των καιρών

Ιστότοπος Εναλλακτικής Ενημέρωσης

Η Μάχη του Μαραθώνα και ο ήρωας Εχετλαίος

Η μάχη του Μαραθώνα

Ο Εχετλαίος ονομάστηκε έτσι από το μαντείο τον Δελφών όταν πήγαν μετά την λήξη του πολέμου στον Μαραθώνα οι Αθηναίοι για να μάθουν για αυτόν τον άγνωστο πολεμιστή που σκότωσε χιλιάδες Πέρσες. Ας ξεκινήσουμε όμως από την αρχή όλα ξεκίνησαν στο 490 π.Χ στον Μαραθώνα εκεί αποβιβάστηκαν περίπου 300.000 – 600.000 Πέρσες. Από πλευράς τον Αθηναίων ήταν περίπου στα 10.000 στρατιώτες. Στρατηγός από πλευράς των Αθηναίων ήταν ο Μιλτιάδης ο όποιος με την στρατιωτική του τακτική κατατρόπωσε τους Πέρσες ή είναι κάτι άλλο που συντέλεσε στην επιβλητική νίκη. Κατά τον Ηρόδοτο οι απώλειες τον Περσών ήταν 6400 και από πλευράς Αθηναίων 192 οπλιτών.

Όταν ο Παυσανίας επισκέφτηκε την << ποικίλη στοά των Αθηνών >> που ονομάζεται έτσι λόγο της ποικιλίας των τοιχογραφιών που διέθετε. Στην τελευταία αναπαράσταση υπήρχαν όλοι εκείνη που είχαν πολεμήσει στη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ. Στην αναπαράσταση αυτή οι γνωστοί ζωγράφοι Πάναινος και Μίκων φρόντισαν να ξεχωρίζει ο Πολέμαρχος Καλλίμαχος, ο Στρατηγός Μιλτιάδης καθώς και ένας ήρωας για των όποιο δεν είχαν στοιχεία και τον ονόμασαν Εχετλαίο. Με το περίεργο αυτό όνομα τίμησαν οι Αθηναίοι τον άγνωστο αυτόν ήρωα που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην έκβαση της μάχης.

Ο Εχετλαίος λοιπόν εμφανίστηκε στην μάχη από το ιερό σπήλαιο του Πανός στον Μαραθώνα. Ντυμένος με στολή που παρομοίωσαν σαν χωρικού, κρατώντας ένα όπλο το οποίο έμοιαζε σαν εχέτλη (λαβή αρότρου δηλαδή σαν κοντάκι σημερινού όπλου), αντί των γνωστών οπλών της εποχής. Με αυτό μπορούσε και χτυπούσε τους αντιπάλους από μια σχετική απόσταση. Μετά το τέλος της μάχης ο άγνωστος εξαφανίστηκε και κανένας δεν γνώριζε τίποτα γι’ αυτόν και το όνομα του.

Ο Ηρόδοτος δίνει άλλη διάσταση στον άγνωστό Αθηναίο πολεμιστή. Περιγράφει λοιπόν κατά την διάρκεια της μάχης συνέβη κάτι πολύ παράξενο, ο Επίζηλος ο οποίος ήταν οπλίτης που διοικούσε ο Αριστείδης, ενώ πολεμούσε γενναία διηγείται ότι είδε έναν μεγαλόσωμο οπλίτη που η γενειάδα του κάλυπτε ολόκληρη την ασπίδα του και ότι εμφανίστηκε ξαφνικά σαν φάντασμα που κατέβηκε με ορμή από το βουνό(σπήλαιο του Πανός) σκορπώντας τον θάνατο και τον << πανικό >> (η λέξη προέρχεται από τον Πάνα) στους Πέρσες που κρατούσε στα χέρια του ένα φωτεινό όπλο! Ο άγνωστος οπλίτης πέρασε ακριβώς από δίπλα του σκοτώνοντας πολλούς Πέρσες, η σκηνή αυτή ήταν η τελευταία που είδε ο Επίζηλος καθώς τυφλώθηκε από μια υπερβολική λάμψη. Αυτός λοιπόν σκότωσε πολλούς βάρβαρους με ένα άροτρο. Ο πολεμιστής με το φοβερό αυτό όπλο έκανε μεγάλη εντύπωση στους Αθηναίους και αυτοί ρώτησαν στο Μαντείο τον Δελφών να μάθουν ποιος ήταν, το Μαντείο τους έδωσε απάντηση πως έπρεπε να τιμούν τον ήρωα Εχετλαίο.

Ο άγνωστος πολεμιστής Εχετλαίος