Τα Παράδοξα των καιρών

Ιστότοπος Εναλλακτικής Ενημέρωσης

Η ιστορία του καφέ από την αρχή

Κόκκοι καφέ

Σύμφωνα με την παράδοση το καφεόδεντρο ανακαλύφθηκε το 600 μ.Χ από έναν βοσκό στην Αιθιοπία. Μια μέρα ο βοσκός πρόσεξε πως οι κατσίκες ήταν πολύ ποιο ζωηρές καθώς έτρωγαν από τους καρπούς ενός θάμνου, που έμοιαζαν με κεράσια. Όταν τα δοκίμασε και ο ίδιος, βεβαιώθηκε ότι οι καρποί του έδιναν περισσότερη ενέργεια. Περήφανος για την ανακάλυψη του σκέφτηκε να μοιραστεί το μυστικό του προσφέροντας μερικούς κόκκους στο κοντινό μοναστήρι. Οι ιδιοφυείς μοναχοί έκαναν έναν αρωματικό αφέψημα από τους καρπούς και πολύ γρήγορα απέδωσαν ιερές ιδιότητες στο ποτό, καθώς <<διευκόλυνε>> τις ολονύχτιες προσευχές τους.

Οι Άραβες ήταν οι πρώτοι που το υιοθέτησαν σαν ρόφημα, συχνά προσθέτοντας γαρύφαλλο, κανέλα, κάρδαμο και γλυκάνισο στο μείγμα. Ακολούθησαν οι Πέρσες και οι Τούρκοι. Αργότερα Βενετοί έμποροι το έφεραν στην Ιταλία όπου αρχικά αντιμετωπίστηκε σαν <<σατανικό ποτό>>, μέχρι που το δοκίμασε ο Πάπας Κλήμης Η’ και ενθουσιάστηκε τόσο με την γεύση που έδωσε εντολή να το καταναλώνουν ελεύθερα όλοι οι Χριστιανοί.

Ο πρώτος καφές στην Ευρώπη πουλήθηκε στα φαρμακεία το 1615 ως φάρμακο, γραμμένος σε ιατρική συνταγή και αρχικά έγινε γνωστός ως <<αραβικό κρασί>>.

Τον 17 αιώνα πρώτοι οι Ολλανδοί κατόρθωσαν να πάρουν σπόρους από τους Άραβες καθώς απαγορευόταν η εξαγωγή τους, για να διατηρούν το μονοπώλιο. Οι Ολλανδοί τους φύτεψαν στις αποικίες τους στην Ινδία. Τον ίδιο αιώνα καθώς το ρόφημα είχε διαδοθεί σε όλη την Ευρώπη, αναπόφευκτα ο καφές έφτασε και στην Αμερική. Οι Ευρωπαίοι άποικοι αρχικά έπιναν κυρίως τσάι όπως συνηθίζονταν στην γηραιά ήπειρο. Το 1773 όμως επιβλήθηκε βαρύς φόρος στο τσάι από τον Βρετανό βασιλιά Γεώργιο Γ’, έτσι έγινε πατριωτικό καθήκον των Αμερικάνων να μποϊκοτάρουν το τσάι και έτσι στράφηκαν προς τον καφέ.

Καφεόδεντρο

Ο περίφημος βραζιλιάνικος καφές προέκυψε από την προσπάθεια του Φρανσίσκο ντε Μέλο Παλιέτα, που ταξίδεψε μέχρι τη Γουϊνέα , για να πάρει σπόρους από τους Γάλλους αποίκους. Φυσικά αρνήθηκαν για να διατηρήσουν το μονοπώλιο. Τελικά ο Παλιέτα σαγηνεύει τη σύζυγο του κυβερνήτη, έτσι η σπόροι του καφέ ήταν μια ασήμαντη θυσία για τον αγαπημένο της. Έτσι ο καφές λόγω του κλίματος και των τεράστιων εκτάσεων, η χώρα έχει πλέον την μεγαλύτερη παραγωγή καφέ.