Τα Παράδοξα των καιρών

Ιστότοπος Εναλλακτικής Ενημέρωσης

Η φάρσα με τα μακαρόνια που φυτρώνουν!

Πρωταπριλιάτικο ψέμα με το σπαγγετόδεντρο

Πίσω από τα αθώα ψεματάκια της πρωταπριλιάς κρύβεται μια ολόκληρη ιστορία. Μερικοί υποστηρίζουν πως αυτή ξεκινάει από το 1560 περίπου, όταν ο Κάρολος ο Θ’ μετέθεσε την αρχή του χρόνου από την 1 Απριλίου που γιορταζόταν μέχρι τότε, στην 1 Ιανουαρίου.

Ο λαός τότε έπαθε μια μικρή σύγχυση, με πολύ κόσμο να μην μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα στο νέο έθιμο. Εκείνοι όμως που δέχθηκαν πρώτοι την αλλαγή άρχισαν να πειράζουν εκείνους που δυσκολεύτηκαν να προσαρμοστούν. Αρχικά τους έλεγαν αθώα ψέμματα και να τους κάνουν ψεύτικα πρωτοχρονιάτικα δώρα.

Στην Ελλάδα το έθιμο ήρθε την εποχή των Σταυροφοριών, αν και όπως λέγεται, οι Έλληνες μίλησαν πρώτοι για την έννοια του ψέματος (Αριστοτέλης), και στον ελλαδικό χώρο συνηθιζόταν να λένε αθώα ψέματα για να ξεγελάσουν τα στοιχεία της φύσης (για καλύτερη αγροτική σοδειά).

Με την δημιουργία του ραδιοφώνου, της τηλεοράσεις και σήμερα το ίντερνετ, οι φάρσες άρχισαν σιγά σιγά να λαμβάνουν έναν ποιο μαζικό χαρακτήρα. Θύμα του ψέματος πια δεν ήταν μονάχα ένα πρόσωπο αλλά το ψέμα προοριζόταν πλέον σε περισσότερα θύματα. Μια τέτοια φάρσα ήταν και το ψέμα που σκαρφίστηκε το τηλεοπτικό δίκτυο BBC την πρωταπριλιά του 1957. Μια φάρσα που αποδείχτηκε αργότερα πως ήταν μια από τις καλύτερες πρωταπριλιάτικες φάρσες όλων τον εποχών.

Ο δημοσιογράφος του BBC Richard Dimbleby

Ο δημοσιογράφος Richard Dimbleby παρουσίαζε την εκπομπή Panorama, η οποία και μετέδωσε ένα τρίλεπτο βιντεάκι που έδειχνε μια οικογένεια στην νότια Ελβετία να δουλεύει στα χωράφια την περίοδο της συγκομιδής και να μαζεύει… μακαρόνια (σπαγγέτι). Μάλιστα το βίντεο έδωσε και όνομα στο φυτό, ονομάζοντάς το «spaghetti tree», δηλαδή <<σπαγγετόδεντρο>>!

Την περίοδο εκείνη το βιοτικό επίπεδο των Βρετανών ήταν χαμηλό, οι περισσότεροι δεν είχαν δει μακαρόνια ποτέ στην ζωή τους, αφού το σπαγγέτι ήταν είδος πολυτελείας. Το 1957 λοιπόν οι Βρετανοί δεν ήταν μακαρονάδες που είναι σήμερα. Έτσι για πολλές μέρες το τηλεφωνικό κέντρο του BBC κατακλύστηκε από τηλεφωνήματα, στα οποία η τηλεθεατές ζητούσαν συμβουλές για το πως μπορούσαν να καλλιεργήσουν μακαρόνια! Άλλωστε το κοινό της συγκεκριμένης εκπομπής είχε φτάσει τα 8 εκατομμύρια τηλεθεατές. Το BBC βέβαια το πήγε λίγο παρακάτω απαντώντας περιπαικτικά <<Τοποθετήστε ένα κλαδί από μακαρόνια σε μια κονσέρβα με σάλτσα ντομάτας και να ελπίζετε για το καλύτερο>>.

Το CNN αρκετά αργότερα ονόμασε την συγκεκριμένη φάρσα την <<μεγαλύτερη απάτη (κοροϊδία) που οποιοδήποτε αξιόπιστο πρακτορείο ειδήσεων κατάφερε να στήσει>>. Και ήταν όντως, αν πάρουμε υπόψιν το γεγονός ότι η πλειοψηφία του τηλεοπτικού κοινού πίστεψε ότι τα μακαρόνια φυτρώνουν!