Τα Παράδοξα των καιρών

Ιστότοπος Εναλλακτικής Ενημέρωσης

Επίσκυρος αναγνωρισμένο ως πρώτη μορφή ποδοσφαίρου

Επίσκυρος

Το ποδόσφαιρο για πολλούς είναι το ποιο δημοφιλέστερο άθλημα στον κόσμο. Οι Άγγλοι περηφανεύονται για το πρωτάθλημα τους, αλλά και επειδή θεωρούν πως είναι αυτοί που επινόησαν το δημοφιλέστερο σπορ.

Μπορεί η Άγγλοι να ήταν οι πρώτη που οργάνωσαν πρωτάθλημα, ενώ το λεγόμενο ποδόσφαιρο του όχλου (mob football) ήταν πολύ συνηθισμένο στην Αγγλία, όπου οι ομάδες αποτελούταν από απεριόριστο αριθμό παικτών από γειτονικές πόλεις ή χωρία, στόχος ήταν να μετακινήσουν τη σφαίρα ως την εκκλησία της περιοχής των αντιπάλων.

Όμως μια απεικόνιση σε αρχαίο ελληνικό λήκυθο, που δείχνει έναν νεαρό άνδρα να ισορροπεί μια μπάλα στο δεξιό μηρό, τεκμηριώνει ότι μάλλον και αυτό το άθλημα το επινόησαν πρώτοι οι αρχαίοι Έλληνες!

Το άθλημα αυτό στην αρχαία Ελλάδα λεγόταν <<επίσκιρος>>. Η επίσκυρος παιζόταν κυρίως από άνδρες, αλλά σε αυτήν εξασκούνταν και οι γυναίκες.

Ποδόσφαιρο στην Αρχαία Ελλάδα

Χωριζόταν σε δυο ομάδες συνήθως των 14 ατόμων που χωριζόταν από μια γραμμή την οποία σχημάτιζαν στο χώμα με πέτρα, την οποία ονόμαζαν <<σκύρο>>. Άλλες δυο γραμμές υπήρχαν πίσω από τις δύο ομάδες. Την μπάλα την τοποθετούσαν στην κεντρική γραμμή και η ομάδα που την έπαιρνε πρώτη , έπρεπε να την πετάξει πάνω από την αντίπαλη, η οποία έπρεπε να την πιάσει όσο κινούνταν και να την ξαναπετάξει στην άλλη.

Η μπάλα ήταν φτιαγμένη από κομμάτια δέρματος, ραμμένα μαζί με εντόσθια ζώων, όπου εξωτερικά ήταν ζωγραφισμένη με έντονα χρώματα. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, η FIFA αναγνωρίζει την επίσκυρο ως μια από τις πρώτες μορφές ποδοσφαίρου.