Τα Παράδοξα των καιρών

Ιστότοπος Εναλλακτικής Ενημέρωσης

Απόλλων 11, το τεράστιο άλμα της ανθρωπότητας

Πλήρωμα του Απόλλων 11

Στις 20 Ιουλίου 1969 πραγματοποιήθηκε η πρώτη προσεδάφισει του ανθρώπου στην επιφάνεια της σελήνης. Το πλήρωμα της Αμερικάνικης διαστημικής αποστολής Απόλλων 11 ο Νιλ Αρμστρονγ και Εντουίν <<Μπαζ>> Όλντριν περπάτησαν περίπου δυόμιση ώρες πάνω στην επιφάνεια της σελήνης, συνέλεξαν 21,5 κιλά σεληνιακού υλικού για να το επιστρέψουν μαζί τους. Ο Μάικλ Κόλινς οδηγούσε μόνος του το όχημα διακυβερνήσεις Columbia σε σεληνιακή τροχιά.

Το διαστημικό πρόγραμμα <<Απόλλων>> της NASA ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 1967 με στόχο την αποστολή ανθρώπου στην σελήνη μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, όπως είχε προϊδέαση ο πρόεδρος Τζον Κένεντι. Στις 16 Φεβρουαρίου του 1969 όλα ήταν έτοιμα, στο ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα είχε μαζευτεί περίπου 1.000.000 κόσμος για να παρακολουθήσει την εκτόξευση, ενώ σε 700.000.000 υπολογίζονται όσοι την παρακολούθησαν από την τηλεόραση.

Το Απόλλων 11 εκτοξεύτηκε με έναν πύραυλο Saturn V από το διαστημικό κέντρο Κένεντι και ήταν η πέμπτη επανδρωμένη αποστολή της Nasa με κωδικό όνομα <<Απόλλων>>. Το διαστημικό σκάφος Απόλλων είχε τρία μέρη: ένα όχημα διακυβέρνησης (CM) με καμπίνα για τους τρεις αστροναύτες, και ήταν το μόνο μέρος που επέστρεψε στη Γη, ένα υπηρεσιακό σκάφος (SM), το οποίο υποστήριζε το όχημα διακυβέρνησης με πρόωση, ηλεκτρική ενέργεια, οξυγόνο και νερό, και τη σεληνάκατο (LM) που είχε δύο επίπεδα -ένα χαμηλότερο για την προσελήνωση και ένα πιο πάνω για να θέσει τους αστροναύτες πίσω σε σεληνιακή τροχιά.

Όταν προσσεληνώθηκαν με την σεληνάκατο Eagle πρώτος ο Αρμστρονκ πάτησε πάνω στην επιφάνεια της σελήνης και περιέγραψε το γεγονός ως “ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα” ο Όλτριν τον ακολούθησε αναφωνώντας “Υπέροχη Υπέροχη Μοναξιά!”. Πρώτο τους μέλημα ήταν να συνηθίσουν να περπατούν σαν καγκουρό λόγο έλλειψης της βαρύτητας.

Αστροναύτης του Απόλλων 11

Στις 24 Ιουλίου 1969 ο θαλαμίσκος προσθαλασσώθηκε 210 ναυτικά μίλια νότια της Ατόλης Τζόνσον στον Ειρηνικό ωκεανό. Οι τρεις αστροναύτες περισυνελέγησαν από το πολεμικό πλοίο <<Χόρνετ>> και τέθηκαν αμέσως σε αυστηρή καραντίνα. Πήραν εξιτήριο στης 13 Αυγούστου κι έγιναν δεκτοί με τιμές από τον Πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον. Την ίδια ημέρα έγιναν παρελάσεις προς τιμήν τους σε Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες και Σικάγο.

Το Πρόγραμμα Απόλλων συνεχίστηκε έως το 1972 με πέντε επιτυχημένες αποστολές στην σελήνη (Απόλλων 12, 14, 15, 16, 17) και μια αποτυχημένη (Απόλλων 13). Για το Απόλλων 11 ακολούθησαν πολλές θεωρίες πως ήταν μια καλοστημένη χολιγουντιανή παράσταση προκειμένου να χτυπήσουν τις Σοβιετικές επιτυχίες στο διάστημα εκείνης της περιόδου.