Τα Παράδοξα των καιρών

Ιστότοπος Εναλλακτικής Ενημέρωσης

Αιματοβαμμένο Λονδίνο και ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης

Τζακ ο Αντεροβγάλτης και το άλυτο μυστήριο

Ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης έδρασε στο Λονδίνο τέλη του 19ου αιώνα, θεωρείτε ένας από τους ποιο αιμοσταγής κατά συρροή δολοφόνους όλων τον εποχών. Κατά καιρούς οι ερευνητές προσπαθούν να αποκαλύψουν την πραγματική του ταυτότητα, ενώ άγνωστο παραμένει αν συνέχισε την εγκληματική του δράση. Δρούσε στο σκοτάδι και ο τρόπος που δολοφονούσε τα θύματά του σόκαρε την κοινή γνώμη. Σκότωνε ιερόδουλες γυναίκες στον δρόμο, τις έκοβε τον λαιμό και τις ακρωτηρίαζε. Τα περισσότερα θύματά του ήταν μεταξύ 40 και 50 ετών.

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσες ακριβώς γυναίκες σκότωσε ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης. Είναι γενικά αποδεκτό ότι δολοφόνησε πέντε, αν και κάποιοι υποστηρίζουν πως ήταν τέσσερις και κάποιοι άλλοι επτά ή περισσότερες. Οι πέντε γυναίκες που επίσημα θεωρούνται θύματα του Αντεροβγάλτη είναι:

  • Μαίρη Αν Πόλυ Νίκολς (Mary Ann Polly Nichols), 42 ετών δολοφονήθηκε Παρασκευή, 31 Αυγούστου, 1888, στο Μπακς Ρόου,στο Χιούιτ Τσάπελ.
  • Άνι Τσάπμαν (Annie Chapman), χήρα 47 ετών δολοφονήθηκε Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου, 1888, στην πίσω αυλή ενός σπιτιού της Χάντμπερυ Στρητ αριθμός 29.
  • Ελίζαμπεθ Στράιντ (Elizabeth Stride), 45 ετών δολοφονήθηκε Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου, 1888, στην αυλή ενός σπιτιού της Βέρνερ Στρητ.
  • Κάθριν Ήντοους (Catharine Eddowes), 43 ετών, δολοφονήθηκε Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου, 1888, στην Μιτρ Σκουέαρ, με χρονική διαφορά εύρεσης από το προηγούμενο μιας ώρας .
  • Μαίρη Τζέιν Κέλλυ (Mary Jane Kelly), δολοφονήθηκε Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου, 1888.

Οι δολοφονημένες ιερόδουλες δεν είχαν βιαστεί και πιθανότατα δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους. Ο γιατρός που εξέτασε το πτώμα της Μαίρη Ανν Νίκολς, που ήταν και το πρώτο «επίσημο» θύμα του, έμεινε άναυδος από την αγριότητα του μακελάρη. Ο λαιμός της ήταν κομμένος και η κοιλιά της ήταν ανοιγμένη, με τα εντόσθια της να χύνονται απέξω. Τα γεννητικά της όργανα είχαν κατακρεουργηθεί από κοφτερή λεπίδα, ενώ είχε δεχτεί μαχαιριές και σε άλλα σημεία του σώματος της. Ωστόσο, τα χτυπήματα είχαν γίνει με χειρουργική ακρίβεια και όχι τυχαία και άγαρμπα από κάποιον εγκληματία που διακατέχονταν από μίσος, άγχος και νεύρα. Η φούστα της ήταν σηκωμένη μέχρι τα πόδια, γεγονός που αποδείκνυε ότι ο Τζακ, χρησιμοποιούσε ως πρόσχημα για να της απομονώσει τον αγοραίο έρωτα που πρόσφεραν. Μόλις αυτές σήκωναν τη φούστα τους, τις έσφιγγε από το λαιμό μέχρι να χάσουν τις αισθήσεις τους ή να πεθάνουν. Στη συνέχεια τις ξάπλωνε στο έδαφος, έχοντας το κεφάλι τους στα αριστερά του και τους έκοβε το λαιμό.

Η δράση του δολοφόνου έσπειρε τον τρόμο στην Αγγλία. Η Σκότλαντ Γιάρντ δεν κατάφερε ποτέ να εντοπίσει τον πραγματικό δράστη, ο οποίος έγινε γνωστός ως ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης. Το ψευδώνυμο προέρχεται από τις επιστολές που έστελνε στο γραφείο κάποιος που ισχυριζόταν ότι ήταν ο δολοφόνος και υπέγραφε ως Τζακ ο Αντεροβγάλ­της.

Επειδή η ταυτότητα του δολοφόνου δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ η ιστορία των γεγονότων έχει λάβει και ένα χαρακτήρα αστικού μύθου με μια μίξη ιστορικών και φανταστικών στοιχείων. Πολλοί συγγραφείς, ιστορικοί και ερασιτέχνες ερευνητές έχουν προτείνει διάφορες θεωρίες σχετικά με την ταυτότητα (ή ταυτότητες) του δολοφόνου και των θυμάτων του. Τον Σεπτέμβριο του 2014, o συγγραφέας Ράσελ Έντουαρτς ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε την ταυτότητα με βάση το DNA. Βρήκε προς πώληση ένα ματωμένο σάλι από την Κάθριν Ήντοους το οποίο μετά από ταυτοποίηση DNA αντιστοιχήθηκε με τον 23χρονο Πολωνό μετανάστη Άαρον Κοσμίνσκι που εργάζονταν ως κουρέας στο Λονδίνο της εποχής.