Τα Παράδοξα των καιρών

Ιστότοπος Εναλλακτικής Ενημέρωσης

Αδελφοί Ντάλτον: Η πραγματική ιστορία πίσω από την διάσημη συμμορία

Η συμμορία

Όλοι σίγουρα θα θυμούνται τους αδερφούς Ντάλτον, την συμμορία από τις περιπέτειες που είχαν με τον Λούκυ Λουκ στο ομώνυμο κινούμενο σχέδιο. Όμως η ιστορία τους τελικά δεν είναι τόσο μυθιστορηματική καθώς πρόκειται για υπαρκτή συμμορία που έδρασε από το 1890 ως το 1892 και είχε γίνει ο φόβος κι ο τρόμος της Άγριας Δύσης, ληστεύοντας τράπεζες και τρένα.

Η οικογένεια Ντάλτον κατάγονταν από το Μισούρι των ΗΠΑ. Ήταν μία οικογένεια όπου συνολικά γεννήθηκαν 15 παιδιά αλλά τα τρία πέθαναν πριν ενηλικιωθούν. Το 1882 η οικογένεια μετακόμισε στην βορειοανατολική Οκλαχόμα και το 1886 στο Κόφιβιλ, στο νοτιοανατολικό Κάνσας.

Η οικογένεια ασχολούνταν με την αγροτική παραγωγή και διατηρούσε μία μεγάλη φάρμα. Το κράτος όμως τους την κατέσχεσε προκειμένου να δημιουργηθεί ένα σιδηροδρομικό δίκτυο. Τα πράγματα άρχισαν να δυσκολεύουν και τα 13 παιδιά με τους δύο γονείς τα έβγαζαν δύσκολα πέρα.

Για να συντηρήσει την οικογένειά του ο μεγαλύτερος αδερφός ο Φρανκ Ντάλτον που εργαζόταν σαν βοηθός σερίφη. Τα αδέρφια του τον έβλεπαν σαν Θεό ενώ εκείνος έφερνε τα χρήματα στο σπίτι προκειμένου να επιβιώσουν Όταν του δίνεται η διαταγή να στήσει πέντε κρεμάλες για πέντε νεαρά παιδιά, προτιμά να παραδώσει το σήμα του παρά να στήσει την κρεμάλα κανενός, όπως είπε, ούτε καν ενός σκύλου. Η πράξη του αυτή είχε κάνει τα μικρότερα αδέλφια της οικογένειας να τον σέβονται και να τον εκτιμούν πραγματικά καθώς πολλές φορές συνόδευαν τον μεγαλύτερό τους αδερφό εν ώρα καθήκοντος με την ελπίδα να πιάσουν και εκείνα κάποιον κλέφτη.

Ώσπου το 1887, στην προσπάθειά του να συλλάβει έναν κλέφτη αλόγων, ο Φρανκ έχασε την ζωή από έναν πυροβολισμό. Μετά το θάνατο του μεγάλου αδελφού προτάθηκε στον μικρότερο, τον Γκράτον, να πάρει την θέση του στις υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών. Κάπως έτσι ο Γκρατ, ο Μπομπ και ο Έμετ άρχισαν να κυνηγούν εγκληματίες.

Τα προβλήματα που επέφεραν την αλλαγή πορείας ξεκίνησαν όταν ο 19χρονος Μπομπ, σκότωσε εν ψυχρώ τον άνδρα που είχε κλέψει την ερωμένη του με την δικαιολογία πως ήταν κλέφτης. Λίγο αργότερα του χρεώθηκε άλλη μια κατηγορία, αυτή της παράνομης εισαγωγής λικέρ, για την οποία εκτός από την εγγύηση που του ζητήθηκε να καταβάλει του αφαιρέθηκε και το σήμα του βοηθού σερίφη. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους συνελήφθη και ο δεύτερος αδερφός, ο Γκρατ, με την κατηγορία της κλοπή ενός αλόγου, αδίκημα για το οποίο την εποχή εκείνη προβλεπόταν η τιμωρία της θανατικής ποινής. Βέβαια στην δική του περίπτωση δεν εφαρμόστηκε αφού κατάφερε να πείσει τους δικαστές για την αθωότητά του και να αφεθεί ελεύθερος.

Οι αδερφοί Ντάλτον έχοντας φύγει πια από τον «ενάρετο» δρόμο αποφάσισαν να πάρουν τον «κακό» δρόμο. Αν και είχαν ήδη διαπράξει την πρώτη τους ληστεία σε σαλούν, αφορμή για τη σύσταση συμμορίας στάθηκε μια ληστεία που έγινε σε τρένο το 1891 για την οποία κατηγορήθηκαν. Ο σερίφης και η σιδηροδρομική εταιρία τους κυνηγούσε χωρίς ωστόσο να έχουν στοιχεία εναντίον τους. Όπως αναφέρει ο Έμετ στο βιβλίο που έγραψε αργότερα με την ιστορία τους, την εποχή εκείνη κυριαρχούσε στην Άγρια Δύση η διαφθορά και η δωροδοκία.

Καταζητούμενοι

Η συμμορία δημιουργήθηκε αρχικά από τον Μπομπ και τον Έμετ που κάλεσαν τους φίλους τους -επίσης παράνομους- Τζορτζ Νιούκομπ , Χάρλευ Πιρς και Τσάρλυ Μπράιαντ να συμμετέχουν . Ο Γκρατ κι ο Γουίλιαμ Ντάλτον βρίσκονταν τότε στην Καλιφόρνια και ακολούθησαν αργότερα. Η συμμορία άρχισε τις ληστείες και σύντομα ο Γκρατ συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 20ετή κάθειρξη. Οι υπόλοιποι συνέχισαν τις ληστείες, κυρίως σε τρένα αφού ο εχθρός τους ήταν οι σιδηροδρομικές εταιρίες, οι οποίες- όπως έλεγε ο Έμετ- ήταν καταπατητές. Ωστόσο οι χρηματαποστολές στα τρένα άρχισαν να φυλάσσονται πολύ καλά εξαιτίας των ληστειών. Έτσι ο Μπομπ έριξε στο τραπέζι την ιδέα για διπλή ληστεία τραπεζών στο Κόφιβιλ του Κάνσας.

Τον Οκτώβριο του 1892 αποφασίζουν να χτυπήσουν δυο μεγάλες τράπεζες την First National Bank και την Cotton Bank. Η τύχη δεν ήταν το μέρος τους καθώς ένας «χαφιές» τους αναγνώρισε και η ενεργοποίηση του συναγερμού από τον ταμία της μιας τράπεζας έδειχναν πως όλα έφταναν στο τέλος τους. Τα αδέρφια άρχισαν να πυροβολούν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν και o σερίφης με τους αστυνομικούς ανταπέδωσe τα πυρά. Από το μακελειό έπεσαν νεκροί ο Μπομπ, ο Γκρατ τα άλλα δύο μέλη της συμμορίας καθώς και ο σερίφης. Ο μόνος που, παρά τις 23 σφαίρες που δέχτηκε, κατάφερε να γλιτώσει από τον θάνατο ήταν ο Έμετ. Δεν κατάφερε όμως να διαφύγει της σύλληψης. Μετά την καταδίκη του σε ισόβια κάθειρξη, οδηγήθηκε στις φυλακές. Στην αρχή δούλεψε στο ραφείο και στη συνέχεια τοποθετήθηκε λίγο έξω από τις φυλακές στη θέση του υπαλλήλου μεταφοράς. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα ο κυβερνήτη της περιοχής του απένειμε χάρη, λαμβάνοντας υπόψη του τον άριστο χαρακτήρα που είχε επιδείξει καθόλη την διάρκεια του εγκλεισμού του.

Εμετ Ντάλτον

Μετά την απονομή χάριτος ο Έμετ μετακόμισε στην Καλιφόρνια, όπου και έγραψε το βιβλίο του με σκοπό να αποκαταστήσει την φήμη των αδερφών και της οικογένειάς του. Εκεί άφησε και την τελευταία του πνοή το 1936 σε ηλικία 66 ετών.